angajament

Angajamente expirate. Contracte terminate.

Intr-o tara in care economia functioneaza doar cand statul plateste pentru bunuri sau servicii, te astepti ca totul sa se naruiasca, pentru ca nimic nu pare solid. Pentru ca nimeni nu recunoaste, ingrijorarea e si mai mare. Cumplit de frustrant, pentru ca se executivul minte in acest sens. Discutia se poate duce si spre tipul de comunicare pe care il are legislativul si/sau executivul in Romania. Sub masca incompetentei se fura banul public. O masca buna pentru a acoperii din impotenta judecatoreasca. OK, ma opresc aici, sa nu scap piciorul in politica, economie politica.

In fapt, doresc sa ma opresc asupra unui aspect de comunicare, cel in proportie de 80% verbal, bazat pe comunicare vizuala. Coincidenta sau nu, comunicarea vizuala inseamna ‘TV’ intr-un procent 99%. Inseamna talk-show, dezbateri 1 la 1 etc. Cam asta se invata la SNSPA specializarea ‘comunicare vizuala’. Nu-i rau, in fond, avem lideri care conduc prin tele-comanda, un popor tele-spectator, spargator de seminte si atotcunoscator. Se prezinta stiri frumos ambalate, sau urat mirositoare, ti se prezinta rufe si desuuri jegoase intr-un limbaj academic sau ti se prezinta entairtainment in cel mai original stil de furt intelectual, preluare de formate sau emisiuni TV de . Suntem unici scriitori de scenarii si regizori geniali in subiecte cu rapiri, disparitii, batai domestice si exorcizari in direct. Traim o fantsma TV, livrata intr-un ambalaj care incita singurul si beteagul neuron. Suntem avizi de vizual. De orice fel.

d’Avid Boutique termina unele contracte, unele subit, altele la termen. Nimic nou. Singurul element de noutate, acut, este ca nu vin contracte ca alte dati, ca in alte ‘epoci’ politice. Ceea ce ma face sa ma intorc la ce spuneam mai sus si sa imi rezerv dreptul de a exploata oportunitatea ca nu mai sunt bani in piata. Din total servicii ale atelierului de creatie, 25% reprezentau serviciile de consultanta (analiza si audit de design), care au disparut incet de la finele anului trecut. Le-am dizolvat sau le-am integrat in alte tipuri de servicii, deci nu au disparut definitiv. Nu ca nu ar avea nevoie clientul. Oh, nu! El are nevoie, dar nu mai are bani suficienti si pentru cercetare si analiza. De aici, eu cred ca incepe caderea in liber.

Cam mult preambul, dar trebuia sa injur in context.

Un subiect complicat si interesant este cum se ‘ambaleaza’ serviciile, intr-o tara care piata serviciilor este peste 80% din economia tarii. Intreb zilnic clientii cat de bine comunica: cui spui ca prestezi servicii si aduci avanataje? Evident, intreb retoric, pentru ca stiu ca beneficiarii tai nu au buget de marketing, publicitate, PR, evenimente – comunicare, in general. Stiu ca nu mai ai nici tu buget, pentru ca nu mai sunt bani in piata. Pentru ca ti se plateste greu iar in unele cazuri trebuie sa ajungi in instanta ca sa iti recuperezi banii. Datorita CNI, care directioneaza banii catre membrii executivului, nu de azi, nu de ieri ci de rasalalataieri si din totdeauna. Pentru ca economia privata are randament doar de 15% in timpul crizei. Deci?! nu inteleg de ce nu intelegi ca nu mai sunt bani. Deci?! 🙂

Dar totul este ca intr-un film mut, in care astepti sa se impiedice cineva sa poata sa-ti smulga un zambet. Pentru ca asa am fost invatati sa reactionam: ne bucuram de neputintele celuilalt, suntem prea individuali, luam lucrurile prea personal si suntem vesnic frustrati si facem haz de necaz.

Contractul pe care il avem cu Miorita este inca in derulare. Ne vaitam, ne vaicarim, ne plangem de mila ce vom pati. Pentru ca educatia noastra este gresita, iar ura interpersonala este apogeul prostiei in care persistam. Acest recipient in care inotam are si o eticheta: se numeste balcanism latin.

De ceva vreme, caut companii care nu au patronat, board sau management balcan-latin. Imi pun la dispozitie specializarea, experienta si relatiile, pentru a aduce valoare adaugata. Cine a beneficiat de serviciile d’Avid Boutique poate recomanda neconditionat. Intotdeauna am cautat calitatea omului si nu onorariul cel mai mare. Intotdeauna am livrat solutii creative, aplicabile si nu tarifele au fost prioritare. Nu am avut servicii ieftine ci servicii cu o implicare mica din care nu doream sa ne imbogatim. Probabil ca si eticheta pe care o avem, va trebui schimbata, sa ne putem adapta la insolenta economica actuala. Sa fim mai dedicati, indiferent de onorarii. Asta inseamna consultanta inclusa in servicii. Oricum, nu vom schimba calitatea serviciilor ci doar ‘ambalajul’ vremelnic.

Leave a Reply