inregistrarea marcii

Evident ca exista si dezavantaje.

Acum o luna, povesteam despre avantajele pe care ti le aduce inregistrarea marcii. Astazi vom explica care sunt dezavantaje si amenintari curente.

Marea majoritatea a acestor dezavantaje apar din necunoastere, din lipsa dorintei de a fi consiliat pe probleme PI (Proprietati Intelectuale) dar si din aversiune fata de servicii conexe procesului de dezvoltare si implementare ale ideogramei sau identitatii vizuale. Astfel apar unele situatii conflictuale si nefavorabile precum:

– implicarea de costuri aferente inregistrarii marcii;

– daca marca nu a facut obiectul unei inregistrari efective pe teritoriul Romaniei intr-o perioada de 5 ani, titularul poate pierde drepturile conferite de marca, dar acest lucru se poate face numai in instanta, de catre o persona ce aduce dovezi ca este interesata in folosirea marcii neutilizate de catre titular. Deci decaderea nu se face automat, prin nefolosinta,ci de catre o terta persoana in instanta, cu dovezi solide. O singura utilizare a ei (sau mai multe) in decurs de 5 ani, este suficienta in pastrarea drepturilor asupra marcii;

– marca necesita reinnoire la un interval de 10 ani;

– titularul nu poate interzice unui tert folosirea marcii, daca anterior i-a oferit acestuia consimtamantul;

– marca poate fi anulata, daca inregistrarea ei fost solicitata cu rea credinta sau aduce atingere altor drepturi dobandite anterior. Acest lucru se efectuaeza numai in instanta si cu dovezi solide.

Leave a Reply